Lakrits-tjong

18 december, 2015

Kommer ni ihåg det klassiska 70-tals godiset tjong? Här har vi gjort en ny twist och smaksatt de hårda karamellerna med lakrits.

IMG_7764

Ingredienser:
3 dl strösocker
1,5 dl sirap
1,5 dl vispgrädde
70 g turkisk peppar-karameller
Övrigt:
Matolja
Plåt
Stekspade i metall
Sax
Mortel
Matlagningstermometer

Gör så här:
Krossa lakritskaramellerna i morteln och häll upp smulorna på en assiett.
Blanda socker, sirap och grädde i en tjockbottnad kastrull. Koka under omrörning tills det kommer upp i 150 grader. Häll den varma smeten på en inoljad plåt. Använd en inoljad stekspade för att fösa smeten mot mitten. När det svalnat tillräckligt är det dags att ta upp en del av massan och bearbeta den med händerna. Dra ut och vik ihop några gånger, doppa massan i lakritskrosset så att det arbetas in i karamellsmeten. Dra ut till en centimetertjock längd, tvinna den och klipp karameller med en inoljad sax.

Kommentera